2012-05-27

Debbie Travis preuređuje

Budući da sam oduvijek voljela gledati emisije o preuređenjima interijera i eksterijera, napokon sam došla na svoje kad se na HRT-u počela prikazivati emisija Debbie Travis preuređuje (eng. Debbie Travis Facelift). Vjerujem da je većina već čula za Debbie i za njene kreativne makeovere, a ako još niste onda je sad pravo i krajnje vrijeme da upoznate i nju i njezinu emisiju.

Debbie Travis

Diljem svijeta obožavaju Debbie zahvaljujući njenom urođenom talentu za dizajn. Sve je započelo na umjetničkom fakultetu gdje je razvijala svoj talent i stjecala iskustvo, dok je kao model krenula i s televizijskom karijerom. Kasnije je, stvarajući jednu od prvih emisija o uređenju u Sjevernoj Americi, spojila svoje dvije velike strasti: dizajn i televizijsku produkciju. Nazivaju ju majstorom boje i žbuke kao i slavnom kraljicom preuređenja jer u naše domove unosi zabavu ali i strast za uređenjem i dekoriranjem interijera.

Debbie Travis preuređuje je emisija o uređenju interijera, a ponekad i eksterijera, koja je istovremeno poučna, inspirativna i zanimljiva. Nije riječ o tipičnom uređenju interijera, već je riječ o preuređenju u kojem Debbie svaki put nadmaši samu sebe. O čemu se zapravo radi?

Emisija započinje vožnjom Debbie i njezinog mnogobrojnog tima u kombiju koji je pred raspadom ali ih i dalje vjerno služi, ili se bar tako čini. Možda najbolji dio emisije je taj što su preuređenja besplatna i uvijek na kraju emisije možemo vidjeti lica iznenađenih i presretnih ljudi, vlasnika kuća ili stanova, čiji su se domovi u svega nekoliko dana preokrenuli naopačke. Na samom početku emisije Debbie članovima obitelji ili prijateljima - doušnicima - koji su inicirali preuređenje odnosno pozvali Debbie, pokazuje nacrte dizajna prostorija koje će se preuređivati, s ciljem da bi dobila kakvo takvo odobrenje za svoj rad. Nacrte Debbie radi na način da prethodno pokuša saznati nešto više o željama vlasnika ili vlasnice i to postavljanjem skrivene kamere i snimajući razgovore. Nekad skrivena kamera bude od koristi u prikupljanju informacija a vrlo često Debbie ne sazna ništa pa ima veću slobodu i više mogućnosti za eksperimentiranje. 


U preuređenjima sudjeluju i brojni članovi obitelji, sve se bilježi kamerom i na kraju se izrađuje fotoalbum koji se daje vlasniku ili vlasnici za uspomenu na sve što se dešavalo dok ih nije bilo. Debbienom timu često u radu smetaju i susjedi i rodbina pa im uvijek svima dodijele neke zadatke da ih maknu s puta ako je to moguće. Preuređenja su kratkotrajna, traju od dan ili dva pa sve do nekih četiri ili pet dana maksimalno. Iako je vrijeme da se sav posao obavi kratko, nakon što Debbin tim napusti "mjesto zločina" ono ostaje neprepoznatljivo, naravno, u pozitivnom smislu. Ruše se zidovi, projektira se namještaj, mijenjaju pločice, boje se zidovi, preuređuju se čak i terase. Što se tiče Debbinog tima, svi obožavaju Jima, koji je majstor za bojenje. Boje i kombinacije koje Debbie koristi vrlo su često neobične, lude, i sami ih ne bismo nikad odabrali, na prvu bismo čak pomislili da to nikako ne bi išlo skupa. Ali kako se preuređenje bliži kraju, tako postaje sve jasnije da smo u zabludi i da zapravo sve zajedno savršeno funkcionira. Jednostavno je potrebno vjerovati u Debbie.

Uzevši u obzir sve emisije koje sam pogledala, mogu reći da je većina makeovera bila zapanjujuća, iako se ponekad desi i da mi se neki rezultat sviđa manje od nekog drugog. No to je sve stvar ukusa. Netko voli više starinski stil, netko voli modernije uređene interijere dok neki vole mješavinu više stilova pa je samim tim jasno da nam se neće svima svidjeti sve. Zanimljivo je i to da su preuređenja rezultat minimalnih ulaganja, što znači da je cilj tima obnoviti i iskoristiti što više postojećeg namještaja a onda se kupuje i nabavlja po što povoljnijim cijenama ono što je potrebno promijeniti ili dodati kako bi sve na kraju bilo onako kako je zamišljeno.


Ono što mi se posebno sviđa jest duh ove emisije koja nas inspirira i kroz koju dobivamo hrpu ideja za uređenje vlastitih domova, uvijek saznajemo nešto novo o različitim tehnikama preuređenja, o materijalima koje možemo koristiti, načinima bojenja namještaja i postizanja željenih struktura. Svaka emisija donosi i više manjih inovativnih projekata kroz koje možemo naučiti kako na jednostavan način oslikati nebo na plafonu, izraditi neobične bogate svjetiljke i lustere, ogledala, okvire za slike, viseće otoke u kuhinji, vodene elemente i još mnogo, mnogo toga. Sjećam se da je nedavno bila i emisija u kojoj se izrađivao ugradbeni ormar odnosno garderoba koja je san svake žene.

Kao što sam već rekla, nešto je najljepše vidjeti lica vlasnika nakon što se vrate kući s puta i dočeka ih Debbie. Baš mi je drago što postoje ljudi poput Debbie koji na taj način pomažu ljudima koji si ne mogu priuštiti preuređenje ili pak jednostavno nemaju smisla za dizajn. Očaravajuća je činjenica da se sa samo malo bojanja od nečeg što je ružno i jeftino može dobiti nešto što je predivno i moderno.

Jedino mi je žao što nema više emisija ovakvog tipa jer vjerujem da bi bile vrlo gledane. No i unatoč tome što ju često repriziraju, što je kod nas sasvim normalno, ovo mi je i dalje jedna od dražih emisija jer predstavlja pravo osvježenje na našem programu među brojnim meksičkim, turskim i domaćim sapunicama. Fotkica nisam stavljala puno jer su ovo skoro pa jedine koje sam pronašla na nečijem blogu, a nisam htjela uzima slike sa stranice ove emisije da ne prekršim slučajno neka njihova važna pravila.

Kad opet krene repriziranje, budete li imali prilike pogledajte emisiju ako još niste, toplo ju preporučam. Imate li i vi možda za preporučiti neku dobru emisiju o preuređenju? Jeste li gledali već Debbie Travis preuređuje? Imate li uopće volje za preuređivanje, dijelite li sa mnom strast prema dizajnu i preuređenju ili ćete rađe dekoriranje i dizajn prepustiti stručnjacima kad ćete uređivati svoj dom, stan ili kuću?



Izvori: Slika 1, Slika 2 i 3.
 

0 komentari:

Objavi komentar