2012-08-22

Filmska kritika: Vitez tame - Povratak

Prve kritike na posljednji nastavak sage o Batmanu bile su pozitivne i film je opravdao očekivanja te je prozvan Nolanovim remek djelom. Da, dobro ste pročitale/i, Batman se više neće snimati i ovo nam je svima posljednja prilika za uživanje u ovom filmu. Film već dosta dugo igra u kinima i ne znam koliko ćete ga još moći pogledati, zato, ako volite ovakav tip filmova, sad je krajnje vrijeme da odete u kino jer sigurno nećete moći još dugo.


Dobila sam već na Facebooku neke upite o tome koliko nastavaka ima odnosno koliko je filmova o Batmanu snimljeno. Za sad sam saznala da je ovaj posljednji nastavak zapravo zadnji dio trilogije o Batmanu. No, osim te trilogije filmova možete pogledati i nekoliko starijih, meni jednako zanimljivih, filmova o Batmanu koji se vrlo često prikazuju na tv programima.

Vitez tame: Povratak (eng. The Dark Knight Rises) je film u kojem je ulogu Batmana, imenom Bruce Wayne, borca za pravdu, odlično odigrao Christian Bale, dok je uloga moderne žene-mačke, imenom Seline Kyle (Catwoman) pripala Anne Hathaway koja je oduševila pojavom u ovom filmu. Svi koji ste gledali drugi dio iz trilogije o Batmanu, film koji prethodi ovom filmu, znate kako je film završio. Što se tiče radnje, priča počinje osam godina nakon zbivanja u prethodnom nastavku. Nakon tih 8 godina Batman više ne djeluje, ne bori se za pravdu, depresivan je zbog gubitka voljene osobe, fizički znatno slabiji i mogli bi reći - u mirovini. No ipak se vraća kad sudbina njegovog grada Gothama bude u rukama negativaca koji su gori od onih u prethodnim nastavcima. Dakle, s jedne strane imamo borca za pravdu koji je sve učinio ne bi li štitio grad od zla i koji je fizički sve slabiji, dok s druge strane imamo negativca koji nikad nije sijao veći strah nego sad. Vama koji još niste pogledali film postavljam pitanje - što mislite, hoće li Batman smoći snage i izaći jači nego ikad te po posljednji put pokazati zlu gdje mu je mjesto?


Batmanov glavni protivnik je Bane kojemu ispočetka svi planovi idu od ruku i već polako počinjemo sumnjati da li će Batman uspjeti. Baneov je cilj samo jedan - razaranje cijelog grada, a Batman ga u utrci s vremenom mora spriječiti u njegovom naumu. 

Ono što ćete sigurno zamijetiti, pogledate li film, jest to da je Batman drugačiji nego u nekim starijim nastavcima. Ako ste pogledali koji stariji film o Batmanu, sjećate se da je Batman između ostaloga i letio, što ovdje nije slučaj. Batman izvodi svakakve vratolomije, ima svoje igračke, vozila s kojima može raditi što hoće i koja se mogu transformirati na bezbroj načina, pa čak i poletjeti, ali od konkretnog letenja ovdje nam ni l. Meni osobno to nije zasmetalo, jer se ipak radi o modernoj trilogiji i ne može sve biti isto kao što je bilo prije. Promjene su dobre ako su dobro izvedene, što je ovdje slučaj. Zapravo, mislim da je to i pozitivno jer na taj način Batman postaje sličniji svima nama, običnim ljudima koji se moramo fizički i psihički razvijati da bi bili jači i da bi bili sposobni suočiti se s novonastalim situacijama.


Meni se osobno nisu svidjele dvije stvari: činjenica da je Batman veliki dio filma bio zatočen i teško povrijeđen umjesto da se bori i činjenica da na kraju nitko nije saznao da je Batman, spasitelj grada, zapravo živ i sretan negdje s Catwomen. Ja bi voljela da su mu napokon priznali svo dobro koje je učinio za stanovnike tog grada i da se saznalo da on nije nikakav negativac (jer su neki to mislili, što se vidi po scenama kad se on prvi put vraća i policija kreće u lov na Batmana umjesto u lov na Banea). No, to je vjerojatno tako jer je on skroman lik kojemu nije važan ni novac ni ničije priznanje.

Moram se osvrnuti i na izvedbu Anne Hathaway. Ona je ovom ulogom oduševila kritiku i njezina je izvedba proglašena sjajnom. Ja osobno cijenim Anne kao glumicu i drago mi je što je ova važna uloga pripala upravo njoj. Mislim da to nitko nije mogao bolje odglumiti. Također, prema kritičarima, Anne Hathaway je zaslužna za jedno od najbolji ostvarenja lika žene-mačke. Žena-mačka je u ovom nastavku kompletna: ona je duhovita, privlačna i na strani pozitivaca kad je to najvažnije. Kemija između Batmana i Catwomen je očita i bilo je jasno da ih na kraju očekuje sretan zajednički završetak.



Ja samo mogu reći da mi je žao što je snimanje sage o Batmanu završeno. Iako, možda je i to dobro jer je bolje da film završi kad je na vrhuncu nego da se snimi još koji nastavak koji bi možda bio ispod očekivanja i nezasluženo dobio loše kritike. Svima koji niste pogledali film, preporučim da to učinite dok još možete te da sami svjedočite zadnji minutama našeg junaka Batmana na malim ekranima.

Jeste li već pogledali Vitez tame: Povratak u kinima ili možda tek planirate otići u kino? Ako ste ga pogledali, kakvi su vaši dojmovi? Dijelite li sa mnom tugo zbog prestanka snimanja sage o Batmanu? Ili ovo nije tip filmova kakve volite gledati? Što mislite o izvedbi Anne Hathaway ili ako niste još gledali film, mislite li da bi bilo bolje da je uloga Catwomen pripala nekoj drugoj glumici? Podijelite sa mnom svoja razmišljanja, bila ona pozitivna ili negativna.


Izvori: Slika1, Slika2, Slika3, Slika4, Slika5

0 komentari:

Objavi komentar