Dok vam ja pripremam nove članke o tome što mi se izdogađalo zadnjih dana, u suradnji s Anjom s bloga Sweetheart predstavljam vam nešto jakoooo fino i vizualno također vrlo primamljivo: tiramisu s domaćim piškotama. Njezin je blog magično mjesto ispunjeno hrpom krasnih fotki i recepata koje ona velikodušno dijeli s nama i u kojima uz malo truda svi možemo uživati i u vlastitim domovima. Stoga vam je jasno da sam se jako obradovala kad je prihvatila moj poziv te sam s nestrpljenjem čekala da vidim što je to ona pripremila za vas i mene. U nastavku ćete moći pročitati nekoliko njezinih uvodnih riječi koje će vas sigurno inspirirati da i same ostvarite svoje snove i da se bavite onim što volite. S obzirom na uvod koji je Anja pripremila, svaka je moja riječ suvišna. Mogu samo dodati da se pronalazim u mnogim njezinim riječima i da joj se divim kao osobi.. prepustite se i uživajte :).
"U slastičarstvo se nikad nisam zaljubila…jer sam ga oduvijek
voljela. Ne znam više je li to
bilo zbog velikih torti koje su bile normalna
pratnja svakom mom rođendanu (još uvijek teško mogu zamisliti neku posebnu
priliku bez torte) ili zbog svih onih pekmeza, čokoladnih glazura, kolača sa
sezonskim voćem i domaćim jajima.
Oduvijek sam voljela miris čokolade, miješanje rastopljene
čokolade s maslacem, orahove torte i bombastične Sacher divote s najboljim
domaćim pekmezom od marelica.
Još i danas to obilježava moje kuhanje – fantastično žuta
jaja bakinih kokica, fini maslac, voće i začini koji su rasli netaknuti
pesticidima, uzgojeni i ubrani u najboljim uvjetima, a vesele me svaki put kada
na njih pomislim.
Zato danas ne prihvaćam kompromise kada kuham, ne želim
izdati sve ono najbolje što sam
mogla dobiti. Priroda nas je nagradila, ne
želim ju izigrati. Inspirira me svaki sastojak koji
miriše na domaće i na
svježinu, svaka jabuka posipana cimetom i svaki komadić tamne čokolade. Najveći
užitak pronalazim u savršeno premazanim tortama, sočnim kolačima, točno
upotrijebljenim sastojcima. Od rustikalnog do savršeno preciznog deserta u
okusima i izgledu – volim ih sve, ali svaki pokušavam unaprijediti nekim novim
začinom ili tehnikom. U svojim desertima ne brojim kalorije, ubrajam samo
ljubav koju sam u njih uložila.
Kad bih mogla, mirisala bih svaki dan na svježe pečene
keksiće, na sočni čokoladni biskvit i na jagode te naribane jabuke. Kad bih
mogla mirise svoje kuhinje pretočiti u parfem – učinila bih to odmah :)."
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 500 g mascarpone sira
- 250 g slatkog vrhnja
- ekstrakt vanilije
Žumanjke i šećer izmiksajte da smjesa postane pahuljasta i
svijetle boje (miksajte nekoliko minuta). Premjestite ih u posudu i kuhajte na
pari da se krema zgusne (kuhajte 10 – 15 minuta). Kremu stalno miješajte,
gotova je kad se šećer u potpunosti otopi i kad postane gusta.
Gotovu kremu ostavite da se ohladi. U hladnu kremu
umiješajte mascarpone (možete i lagano izmiksati). Zatim istucite vrhnje u šlag
i umiješajte ga u kremu s jajima i mascarponeom. Dodajte i ekstrakt vanilije pa
promiješajte.
Piškote:
- 3 jaja (odvojeno bjelanjci od žumanjaka)
- 70 g šećera
- 50 g oštrog brašna
- 40 g škrobnog brašna (gustina)
- 1 žlica gorkog kakaa (nije obavezno)*
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte šećer i
miksajte da dobijete čvrstu, sjajnu i glatku smjesu. Zatim toj smjesi dodavajte
jedan po jedan žumanjak i svaki put
lagano umiksajte.
Brašno i škrobno brašno promiješajte i lagano kuhačom umiješajte
u smjesu s jajima i šećerom. Tada dodajte i lagano umiješajte kakao.
Smjesu premjestite u običnu vrećicu i odrežite vrh vrećice
(napravite malu rupicu). Možete ju staviti i u slastičarsku vrećicu s najmanjim
okruglim nastavkom. Istiskujte smjesu na pleh obložen papirom za pečenje. Možda
će vam se činiti da vam je rupica premalena, ali istiskujte količinu smjese u
širini palca ruke, smjesa će se i raširiti. Piškote neka vam budu u duljini
koju želite. Pecite 5 – 6 minuta na 200°C. Pripazite da vam piškote ne zagore.
Domaće piškote su mekanije i moraju se do kraja ohladiti
prije upotrebe.
*ako ne želite, ne morate dodavati kakao u piškote. Onda ga
samo izostavite i, nakon što istisnete smjesu na pleh, dobro ih posipajte
šećerom u prahu, pa ispecite.
Slaganje:
- crna kava
- rum
Skuhajte običnu crnu (tursku kavu) i dodajte joj žlicu ruma.
Svaku piškotu s jedne strane vrlo lagano umočite u kavu (jer su domaće piškote
malo tanje i mekanije), i stavljajte jednu do druge. Premažite piškote kremom,
pa poredajte još jedan red piškota, pa opet premažite kremom. Ostavite da se u
potpunosti ohladi u frižideru. Prije posluživanje obilno posipajte gorkim
kakaom (ako želite).
Domaće piškote možete zamijeniti i kupovnima.
Na samom kraju, Anja, hvala ti na krasnom receptu, krasnim fotkama i krasnom uvodu. Tvoje su riječi odraz tvoje velike ljubavi prema slastičarstvu i moram priznati da se u mnogim tvojim rečenicama i sama pronalazim jer mislim da slastičarstvo volim oduvijek i da se nisam tek tako u njega zaljubila. I uspiješ li mirise kuhinje pretočiti u svoj parfem, ja ću ti biti prvi kupac :). Drage i dragi moji, što vi mislite o ovom receptu? Volite li tiramisu, pravite li ga s domaćim ili kupovnim piškotama? Budući da je Anja s nama svima podijelila svoju krasnu priču o ljubavi prema slastičarstvu, slobodno u komentarima i vi podijelite s nama svoju priču :).
0 komentari:
Objavi komentar