2012-08-31

10 načina iskazivanja ljubavi

Svi koji smo u vezama, ali i oni koji to nisu - svi mi nekoga volimo, bilo naše dečke ili cure, roditelje, braću i sestre, prijatelje ili nekog drugog. Da, svi volimo iako se radi o različitim tipovima ljubavi. No nije dovoljno samo voljeti. Moramo znati i kako pokazati ljubav onima koje volimo, to je zapravo najvažnije u cijeloj toj priči oko ljubavi. Nije dovoljno reći "volim te" već je to potrebno pokazati djelima. I to je najteži dio jer ako pogriješimo možemo razočarati osobu kojoj želimo iskazati ljubav. Da bi ljubav trajala treba uvijek raditi na njoj. Nije dovoljno ni napraviti samo jednu, dvije ili tri lijepe geste za voljenu osobu i onda stati jer mislimo da smo pokazali što osjećamo. Osjećaji i misli trebaju se pokazivati uvijek a ne samo na početku veze kad se tek upoznajemo, gradimo privrženost jedni drugima i kad tek stječemo povjerenje. Povjerenje se također može vrlo lako izgubiti a to ne smijemo dozvoliti. Zato pokušajte, ako još niste, usvojiti deset jednostavnih načina za iskazivanje ljubavi o kojima ću govoriti u nastavku članka. Sigurna sam da ćete tako i vi i vaša voljena osoba biti sretni, zaljubljeni i voljeti se, kako se to obično kaže, u dobru i u zlu.


1. Slušajte!

Slušanje osobe koja vas voli i koja vam se želi povjeriti u vezi nečega što ju muči, tišti pri srcu, jedan je od najefikasnijih načina da pokažete toj istoj osobi koliko vam znači. Zamislite i sami da se nađete u situaciji u kojoj želite pričati s dečkom, povjeriti mu nešto što je vama važno, a kad mu pričate on radi sve drugo samo vas ne sluša - bulji u laptop, gleda okolo umjesto da vas gleda u oči ili zagrli, dosađuje se ili nešto slično. To definitivno nije pokazatelj ljubavi. Dečko koji vas voli će vas pažljivo slušati, gledati u oči, zagrliti, pružiti utjehu i savjet nakon što mu se povjerite. Ako vas stvarno voli, neće vas ni prekidati dok mu pričate već će zaboraviti da mora otići do wc-a, pogledati seriju do kraja ili nešto drugo čime se bavio do trenutka kad ste došle popričati s njim. A sad si razmislite - da li je takav i dečko koji je kraj vas ili mu je sve drugo bitnije od toga da vas sasluša? Sluša li vas, znat ćete da je on onaj pravi, u suprotnom, dobro razmislite želite li i dalje biti u takvoj vezi. Razgovor sa samim sobom, iliti solilokvij, nije nikome interesantan. Svi tražimo nekoga s kim ćemo napokon moći popričati o svemu i s kim ćemo doslovno dijeliti dobro i zlo. Ako je dečku najvažnija stvar na svijetu nogomet, nakon nogometa njegov mezimac laptop a tek onda dolazi red na vas, tu sigurno nešto ne štima. Svi imamo hobije, radimo nešto u slobodno vrijeme i to je sasvim normalno, no kad se osoba koju volimo nađe u nekim problemima ili samo traži naš savjet - hobije moramo ostaviti po strani i posvetiti se onome što nam je najbitnije - našoj ljubavi.

2. Govorite!
 
Koliko je god važno slušati, jednako je važno i govoriti. Govoriti u smislu davanja savjeta, pružanja utjehe ili pronalaženja rješenja nekog problema skupa s boljom polovicom. Govoriti u smislu povjeravanja, pričanja bezazlenih priča, prepričavanja doživljaja i naravno, opet traženja savjeta. Slušanje i govorenje mora biti obostrano. Nije dovoljno znati saslušati, bez da znamo i govoriti o sebi. Druga strana, strana koja nam se svakodnevno povjerava, također će očekivati isto od nas. Očekivati će da se i mi njoj povjerimo i da ponekad zatražimo njezin savjet ili najobičnije mišljenje o nečemu. I druga strana želi uvijek biti tu za nas i pomoći nam kad ne vidimo izlaz iz neke situacije u kojoj smo zaglibili. Stoga ne možemo očekivati da će nam naši najdraži uvijek po povratku s posla ispričati kako im je bilo taj dan, što su sve radili i da li im se dogodilo nešto zanimljivo taj dan ako mi o tome nikad ne želimo pričati. I ono što je najvažnije, kad govorimo ne smijemo jedni druge optuživati. 


Optuživanje može ne samo zvučati već i djelovati negativno na voljenu osobu. Ako nas voljena osoba zatraži za savjet, ne smijemo je optužiti i napasti pitanjima tipa "Pa kako si to mogla napraviti? Pa zašto nisi razmislila prije da izbjegneš probleme? Kako ti je to uopće moglo pasti na pamet?". Rješenje je u mirnom zajedničkom razgovoru. I to je cijela mudrost - razgovor, s obostranim pažljivim slušanjem i govorom bez podizanja tona.

3. Dajte!

Nema ljepšeg od davanja osobi koju volimo. No nažalost, često se veze prekidaju jer jedni drugima ne dajemo dovoljno. Ne smijemo misliti da je dovoljno ono što smo dali i ne smijemo optuživati svoje voljene da nikad nisu zadovoljni onim što smo im dali. Život je dug, provest ćemo puno godina zaljubljeni, u vezi, zaručeni, u braku, kao bake i djedovi. No bez obzira na to u kojem se stadiju života nalazili, i dalje trebamo davati. Kad kažem da trebamo davati, ne mislim na to da moramo puno trošiti i kupovati skupocjene poklone, ne mislim ni na to da trebamo stalno nekud izlaziti, putovati itd. Davanje ima sasvim drugi smisao. Dajte svojoj voljenoj osobi zagrljaj nekoliko puta na dan i ona će biti najsretnija na svijetu. Dajte joj poljubac koji pokazuje koliko vam je nedostajala dok ste oboje bili na svojim radnim mjestima i njoj će to neopisivo mnogo značiti. Dajte joj ruku kad šećete gradom i vidjet ćete kako će ponosno i nasmijano šetati kraj vas. Izmamite joj osmijeh na lice kad je tužna i ona će to neizmjerno cijeniti. 


Davati možemo na bezbroj načina i davanje ne mora biti materijalno. Sitnica poput zagrljaja, koja vam uopće ne uzima puno vremena, može značiti puno više nego poklon od milijun dolara. Stoga nemojte štediti kad je u pitanju nematerijalno davanje.

4. Zamolite!

Želite da vam vaša voljena osoba pomogne s nečim ili da napravi nešto umjesto vas jer jednostavno ne stignete kraj svih obaveza koje ste si isplanirali za taj dan? Zamolite i sigurno će učiniti sve za vas. Zapravo, kad se već dugo poznajete i živite zajedno, nekako se uhodate i bolja polovica će se često sama ponuditi da vam pomogne ili napravi nešto za vas. Svi znamo da naređivanje nikud ne vodi i da su nam svima naredbe mrske te ih najčešće ne želimo slušati. Kad nam netko neprestano naređujo to dovodi samo do odbijanja, udaljavanja, uništavanja ljubavi - što nikako ne želimo da se i nama dogodi. Zato zamolite s vremena na vrijeme svoje najdraže kad vam nešto treba i sigurno ćete to dobiti. Zaboravite naređivanje jer ćete na kraju ostati povrijeđena srca i vi i osoba koju volite.

5. Odgovarajte!

Kad vas osoba koju volite nešto pita, odgovorite, nemojte šutjeti i na bilo koji način izazivati svađu. Svađe uistinu nisu potrebne i žalosno je što se najčešće svađamo oko bezazlenih stvari pa nam onda poslije bude žao. Nema se smisla svađati. Također, kad se posvađate nemojte se okrenuti svaki na svoju stranu, okrenuti leđa jedno drugome i ignorirati se. Rješenje je, opet, u razgovoru. Zanima vas nešto, pitajte. Vašu voljenu osobu muči nešto? Odgovorite joj. Nemojte ju ignorirati. Nema gorega od tišine. Kad osoba koju volite ne zna kako doprijeti do vas to će ju boljeti, tražiti će alternativne načine da ju saslušate i da dobije vašu pažnju a tu onda postoji i opasnost da će postati nasilna ako više neće vidjeti drugih načina. A nasilje također znači kraj za vezu i zato je bolje da se ne dovodimo u takve situacije. Osim toga, zašto bi svađa trajala satima ili cijeli dan ako se razgovorom - davanjem odgovora, može riješiti i prije nego je započela? Kad vidite da biste se mogli posvađati s voljenom osobom, razmislite dobro da li to stvarno i želite odnosno da li vrijedi tako gubiti zajedničko vrijeme?

6. Dijelite!

Dijelite s voljenom osobom sve. Ako je ljubav prava, nema pretvaranja, nema mjesta za glumu i izigravanje ne znam čega. Ne možemo se praviti da smo nešto što nismo. I nema tvojih i mojih stvari, sve su stvari zajedničke. Ne postojimo ja i ti, već postojimo mi! Ne kaže se bez razloga da, kad se vežete s nekim, dijelite s tom osobom i dobro i zlo. Veza ili brak neće funkcionirati ako ne dijelite, ako držite stvari za sebe, skrivate nešto jedno od drugoga. 

Ne postoji moje i tvoje nego naše!

Dosta često čujem priče o bračnim parovima koji svoje financije drže svaki za sebe - kad dobiju plaće, s tim novcem rade što žele i to je njihov novac a ne zajednički novac. Meni osobno je to nepojmljivo. I muž i žena naporno rade da zarade svoju mjesečnu plaću, bez obzira na to kolika ona bila. Zar će onda jedno od njih živjeti od svojih teško zarađenih 2 000 kn a drugo od recimo zarađenih 7 000 kn? Gdje je tu ipak ljubav? Bračni drugovi oboje doprinose njihovoj zajednici, bez obzira na to o kakvim se iznosima radi. Ja i dečko već sad dijelimo financije, planiramo što ćemo s novcima koje on zaradi, koji su sve čekovi za platiti, što ide na stranu za stambenu štednju, što se stavlja sa strane za dodatnu štednju, što ostaje za trošenje na izlaske i tako redom. A još nismo u braku i ja sam još uvijek nezaposlena. No mi smo par i ono što zaradimo je naše - nema mojeg i njegovog. On zna da bih ja rado doprinosila, ali što mogu ako je danas tako teško pronaći posao? Kad ga pronađem, naravno, samo će se naš zajednički mjesečni iznos povećati i onda ćemo planirati što s tim novcima i dalje raspolagati ovisno o našim mogućnostima. Financije sam uzela samo kao primjer jer sam dosta o tome slušala, no financije nisu jedino što moramo dijeliti. Dijelite i materijalno i nematerijalno - dijelite sve jedno s drugim. Nema mi ničeg ljepšeg od priče s dečkom u toku koje i nakon svih ovih godina opet saznam nešto novo o njemu, bez obzira na to što pričamo svaki dan i sve dijelimo. Zar nije u tome čar vezivanja?

7. Uživajte!

Učinite sve da biste u vezi uživali s voljenom osobom. Danas je život takav da odlazimo na posao i većinu smo vremena za svojim radnim mjestom, pod stresom i imamo sto briga na pameti. Kad se napokon vratimo doma s posla, čekaju nas obaveze kod kuće. Bez obzira na to da li živimo u stanu ili kući, uvijek ima nekih obaveza, iako kuća ipak zahtijeva više brige i održavanja nego stan. Zato je važno pronaći neki način da sve obaveze što prije zajedno riješimo da bismo to malo vremena što nam ostane prije spavanja mogli provesti uživajući s voljenom osobom. Ne živimo život punim plućima ako nimalo ne uživamo. Moramo sve dobro isplanirati da bi nam ostalo vremena za uživanje jer će inače prevladati svađe, loše raspoloženje, umor i druge napasti. I kad vam se ne sviđa nešto kod voljene osobe a vidite da je već kasno i mislite si da bi zbog toga trebali prigovoriti - odustanite od toga. Zar ne želite rađe provesti lijepu mirnu večer, zagrljeni, pričajući, gledajući omiljenu seriju ili se u polusnu maziti? Prigovaranje je ono što vam najmanje treba jer tako samo možete uništiti večer a uživanje nakon toga ne dolazi u obzir.

8. Vjerujte!

Vjerujte jedno u drugo. Povjerenje je jedna od najbitnijih stvari u ljubavi. Bez povjerenja nema zdravog odnosa, čiste i jednostavne ljubavi. Na početku, kad se tek upoznate, treba neko vrijeme da se izgradi povjerenje. Ne možete početi vjerovati jedno u drugo tek tako preko noći jer mislite da biste trebali. Kako se razvija vaša veza, tako se razvija i povjerenje. 


Povjerenje je vezano i uz već spomenuto davanje, ono također utječe na sticanje povjerenja. Na taj nam način postaje jasno da će voljena osoba uvijek biti uz nas i da možemo računati na nju u svakom trenutku, bez obzira na sve. Svaka sitnica koju učinimo jedni za druge doprinosi građenju povjerenja. U zdravoj vezi nema mjesta za ljubomoru, nema mjesta za kolebanje i neodlučnost. Ljubomora smije postojati, ali u granicama normale. Da nismo ni malo ljubomorni, možda bi ispalo da nam je svejedno i da smo zapravo ravnodušni. Ali u životu ćemo se milijun puta naći u situaciji u kojoj ćemo morati reagirati na osnovu povjerenja prema voljenoj osobi. Bez povjerenja ne možemo računati na zajedničku budućnost. A kad se jednom naruši povjerenje, jako ga je teško povratiti. Zato se trudite da zadržite povjerenje voljene osobe ali naravno, i vi morate vjerovati u nju.

9. Opraštajte!

Opraštanje i kažnjavanje nikako ne idu jedno uz drugo. Svi smo mi samo ljudi, svi griješimo i na greškama učimo. Nitko nije savršen i ne postoji osoba koja nikad nije pogriješila, bilo to svjesno ili nesvjesno. Kad ste u vezi i kad puno vremena provodite s voljenom osobom, sigurno ćete oboje griješiti. Može se dogoditi da ćete koji put i nenamjerno povrijediti osobu koju volite. I zato je važno naučiti opraštati. Ali uistinu opraštati. Ne možete reći da ste oprostili a onda se poslije osvećivati, kažnjavati voljenu osobu na sve moguće načine, gurati ju od sebe i tako joj namjerno gurati nož u leđa. Ako vas voljena osoba iskreno zamoli za oprost jer zna da je pogriješila, oprostit ćete joj jer ju volite - kao što smo već rekli i u dobru ali i u zlu. Isto vrijedi i obrnuto. Da imate loš dan i nenamjerno povrijedite voljenu osobu, zar ne biste htjeli da vam oprosti? Ako ste već bili u takvoj situaciji onda znate koliko boli kad shvatite da ste nešto loše učinili osobi koju volite ali i koliko boli kad vas ta osoba pokušava kazniti za vašu grešku. 


Grižnja savjesti može biti veliki problem. Stoga, volite li svog partnera ili partnericu - oprostite mu/joj jer osobu koju volite sigurno ne želite mučiti. Imate li srca mučiti osobu koju volite, iskreno sumnjam da ju volite.

10. Obećavajte!

Obećavajte, ali dobro razmislite prije nego nešto obećate. Najgore je kad vam netko svako malo nešto obeća a onda se ispostavi da je "obećanje, ludom radovanje". Ako nešto obećate, znate da će neispunjavanje obećanja povrijediti osobu koju volite. Rađe nemojte ništa obećati. Nemojte obećavati samo reda radi, tek toliko da se riješite bolje polovice koja je navalila na vas s nekim svojim željama i prijedlozima. Vjerujte, bit će manje povrijeđena ako ne obećate nego da obećate i svoje obećanje zaboravite. No, ne želim reći da ne dajete obećanja. Sve ovo sam ispričala samo da biste znali kakve su posljedice ako zaboravite svoje obećanje i zato da shvatite koliko obećanja mogu biti ozbiljna. Meni su osobno obećanja posebna, daju mi nadu i nestrpljivo čekam kad će se ostvariti. Volim imati razlog za veselje, nešto što me drži na nogama i nešto što željno iščekujem. No, da dobivam obećanja i da obećanja nisu ispunjena, sumnjam da bi više tako razmišljala.

Nadam se da sve što sam navela već radite a u slučaju da nije tako, razmislite malo o tome. Ako radite tako, sigurna sam da vaše bolje polovice uživaju u vezi s vama. Jeste li do sad doživjeli koje ljubavno razočaranje? Jesu li vam vaši dragi puno puta nešto obećali a da to nisu ispunili? Jeste li jednako dobar slušač kao i govornik kad su u pitanju osjećaji i razgovori s voljenom osobom? Jeste li naučili praštati? Nadam se da ne spadate u skupinu onih koji kažnjavaju svaku pogrešku voljene osobe. Vjerujete li voljenoj osobi? Jeste li ikad uspjeli ponovo sagraditi povjerenje koje je jednom narušeno? Prigovarate li često voljenoj osobi ili se trudite smanjiti prigovore na minimum i rađe uživate u zajedničkom vremenu? Postoji li nešto u vašoj vezi što ne dijelite s voljenom osobom ili joj možda nešto krijete? Što vi mislite, je li zarađeni novac zajednički ili bi partneri trebali svaki živjeti od svoje plaće? Dajete li i primate dovoljno?



0 komentari:

Objavi komentar