2012-08-19

Dan u prirodi

Ima li čega ljepšeg od boravka u prirodi? Ima li čega ugodnijeg od udisanja svježeg zraka na vrhu planine? Ili od šetnje uz jezera na čijoj se površini ocrtavaju drveća i likovi šetača? Ja mislim da nema ničeg ljepšeg od izležavanja na dekici i pogleda na divno plavo nebo. U tom trenutku čak možemo vidjeti i u kojem se smjeru kreću oblaci, nešto neprocjenjivo. Ili ste možda više za kupanje usred ljetnog pljuska? Ma mogu nabrojiti milijun divnih doživljaja u prirodi i svaki od njih je neprocjenjiv sam po sebi.


Odlazak u prirodu relaksira i pozitivno utječe na nas. S obzirom da smo svakodnevno pod stresom, suočavamo se s brojnim problemima i donosimo odluke koje utječu na našu budućnost, odmor od ludog svakodnevnog tempa najbolje je potražiti u prirodi. Odlazak u prirodu mogli bismo usporediti s punjenjem baterija za nove izazove. Zapravo, svatko od nas skuplja energiju na neki svoj način a ja se definitivno ubrajam u skupinu zaljubljenika u prirodu. Da mi netko ponudi da biram između dana u prirodi i nekog drugog izleta uvijek bi odabrala prirodu. 

Mogućnosti za provođenje vremena u prirodi su uistinu mnogobrojne i svatko će zasigurno pronaći nešto što mu odgovara. Možemo samo sjesti na klupicu u najbližem gradskom parku i uživati u nečijem zagrljaju. Možemo spremiti malo voća i pića, uzeti dekicu i izvesti se na piknik na obližnju livadu. Ako se želimo malo i rekreirati onda su za nas pravi odabir šetnja šumom ili planinarenje. Ja osobno obožavam planinariti. Iako uvijek planinarim na istoj obližnjoj planini i jako se brzo popnemo na vrh, uživam u šetnjama po šumskim puteljcima, tu i tamo sjesti malo na klupice koje se nalaze usred šume ili se jednostavno diviti pogledu s vrha planine. Za one koji vole roštiljati, i to je moguće. Na nekim planinama postoji mogućnost da s autima odete skroz do vrha i tamo postoje mjesta "rezervirana" baš za roštiljade. Mogućnosti su bezbrojne i svatko može dan u prirodi provesti onako kako želi.


Priroda nam pruža mogućnost da se odmaknemo od naše svakodnevice. U prirodi nema kućanskih poslova, nema čišćenja, peglanja, pranja suđa, usisavanja i drugih poslova od kojih nam s vremena na vrijeme padne mrak na oči jer znamo da je opet vrijeme za jedno te isto. Odlazak u prirodu osim što znači odmak od naše svakodnevice znači i unošenje svježine u našu rutinu.

Znam mnoge ljude kojima je izgovor za neodlazak u prirodu novac. Ali novac ne može biti razlog jer ne moramo putovati daleko da bi proveli dan u prirodi. Često je dovoljna i šetnja kroz selo, šume u blizini ili bilo što što se nalazi u našem okruženju. Ako možemo, naravno, otići ćemo i do susjednog grada ili čak i nekamo dalje da vidimo nešto što još nismo, a ako si to ne možemo priuštiti - bez problema možemo provesti prekrasan dan bilo gdje. Važno je izaći van, ne biti zatvoren u sobi i krenuti. Uz malo istraživanja vlastite okolice sigurno ćemo otkriti divna mjesta koja se isplati češće posjećivati. Ali ako ne izađemo i ne krenemo, nikad nećemo znati za njih.


I ne zaboravite - krenete li na izlet u prirodu obavezno se naoružajte s puno vode i ponešto hrane, posebno ako ćete u prirodi provesti dulje vrijeme. Ne želite dehidrirati sad po ovim vrućinama. Namažite se s kremama da vas ne opeće sunce a na nogama neka budu patike ili neka udobna obuća (posebno ako planinarite pa da se ne otkotrljate s planine ako vam je obuća skliska a planina strma :) ).

Dok vi ovo čitate, ja ću već biti na putu da provedem jedan lijep dan u prirodi. Malo ću šetati, planinariti i jednostavno uživati s dragim u svježem zraku. Nadam se da će i neki od vas provesti jednako lijep dan uživajući u ljepotama koje nas okružuju, osim ako dan ne provodite hladeći se u moru. Meni je ovog ljeta more nedostižno i zato koristim priliku za takve manje izlete u blizini. Zapravo, najvažnije je dobro društvo jer onda je dobro svugdje. Držite fige da se i sama ne otkotrljam s planine i da se uspješno popnem do vrha. Nadam se da ću uspjeti i nešto uslikati jer sad nemam ni svoj fotić pa da onda mogu sastaviti i kratki post o tome.

Jeste li u skorije vrijeme proveli koji krasan dan u prirodi ili na nekom izletu, u šetnji, planinarenju ili nečem sličnom?  Kako vam je bilo, gdje ste išli? Volite li provoditi vrijeme u prirodi ili radije radite nešto drugo? Kako se vi opuštate od stresa i punite baterije za nove izazove? Imate li neki svoj ritual? Podijelite sa mnom svoje prijedloge za izlete u prirodi. Ili imate možda želju posjetiti neko krasno mjesto za koje ste čuli? Podijelite sa mnom svoje ideje.


Izvori: Slika1, Slika2, Slika3.

0 komentari:

Objavi komentar