2012-12-29

Advent u Grazu

Slatki recepti i Art on my way po prvi put surađuju! I to u najljepše vrijeme u godini. Vjerujem da se svi sjećate da sam nedavno pisala na Faceu o tome da želim svojim čitateljima predstaviti neke destinacije za putovanja i izlete tokom prosinca ali je bio problem u tome što sama baš i nemam previše prilike putovati. Tad sam dobila jednu divnu ponudu i ostvarila krasnu suradnju. Kao rezultat te suradnje nastao je i ovaj članak o Ivaninom putovanju u Graz.. popijte sokić, ušuškajte se u krevetić i uživajte u čitanju...

"Ujutro u 7:00 sati, polako autobusom krećemo u Graz. Uz 2 stajanja po 10ak minuta, stigli smo u Republiku Austriju, gdje radimo 30-minutnu pauzu na najpoznatijem odmaralištu, zvanom Gralla. Tu smo dobili priliku popiti jako poznatu austrijsku kavu, Kaisermelange. Kako nam je rečeno, Austrijanci su poznati po svojoj tradiciji ispijanja kave, pa se tako u Austriji može naći preko 100 vrsta kave. Među njima je, uz Kaisermelange, najpoznatija Wienermelange (bečka kava). Tradicionalno, Kaisermelange se radi od žumanjka kojeg se zasladi medom te se potom neprestanim miješanjem ulijeva vrela jaka crna kava i šalica, veličine 250 ml, se dopuni vrućim mlijekom, na koje se za ukras stavlja mala doza šlaga i malo čokolade. Međutim, zbog straha od salmonele, žumanjci se u današnje vrijeme izbjegavaju, no ne znamo s čime su zamijenjeni. Sve u svemu, Kaisermelange je jedna vrlo ukusna kava i svakako preporučam svima da je kušaju.
 
Nakon ovog ispijanja kave, polako smo se uputili prema Grazu. Graz je glavni grad pokrajine Štajerske (Steiermark), ujedno najveći grad Austrije, izuzev Beča. Inače, Austrija se sastoji od ukupno 9 pokrajina, uključujući područje glavnog grada Beča.

Prije ulaska u sam grad Graz, napravili smo jednu dužu stanku u najvećem shopping centru u Grazu, u Seiersbergu. Centar se sastoji od preko 200 dućana ukupno (raj za šopingholičare), tako da je gotovo nemoguće u nekoliko sati pregledati sve dućane i sve što se tamo nudi. Srećom, prije svega 2 mjeseca smo bili tamo u šopingu, tako da smo već točno znali u koje dućane želimo ići i gdje se unutar centra nalaze.


Nakon zaista iscrpnog šopinga (kažem iscrpni, budući da smo nekoliko sati samo šetali po centru, bez ikakvog sjedenja ili odmora), u popodnevnim satima krećemo u centar Graza. Nakon što smo se iskrcali iz autobusa, zajedno s turističkim vodičem krenuli smo prema glavnom adventskom trgu u Grazu. Tamo smo najprije ugledali jednu zanimljivu zgradu. Ističe se svojom vanjštinom, odnosno fasadom, pa smo to poslikali. Iskreno, taj dan smo dobili previše informacija o znamenitostima grada Graza, tako da nismo zapamtili što je što.


Hodajući tako oko glavnog trga, naišli smo na nekoliko znamenitosti, kao i na „glavnu“ šoping ulicu u centru grada. U toj ulici zaista možete naći hrpu dućana, gdje si svatko može naći nešto po svom ukusu.



U toj ulici nailazimo i na slastičarske dućane, poput Cafe Sacher i najstarije pekare u Grazu, izgrađene još u 16. stoljeću, davne 1569. godine.


 
Također, ušli smo u jedan haustor, gdje se nalaze božićne jaslice napravljene od leda. To se tradicionalno radi svake godine u Grazu za vrijeme adventa. Uživo vidjeti te jaslice je zaista jedan predivan doživljaj.

 
Šetajući tako redom, uz vođenje našeg odličnog turističkog vodiča, naišli smo još na razne znamenitosti poput stare katedrale, pa jedinog mjesta koje je ostalo još od starog grada, tzv. Burg-a, pa smo još vidjeli opernu kuću, kazalište, najveću oružarnicu u svijetu itd. To su sve prekrasne zgrade, na kojima se očituje da su sagrađene u doba romanike i baroka, jer sve djeluje nekako profinjeno i elegantno.





Nakon razgledavanja grada, dobili smo slobodno vrijeme. Mi smo se odlučili popeti na najviši dio Graza, na Schlossberg. 



Panoramski pogled s vrha na cijeli Graz je nešto nezaboravno i predivno. Taj vrh nije previsok, visok je svega 476 m (negdje u literaturi piše da je 475, negdje 476 m), tako da smo se pješke zaputili prema vrhu. Bilo je malo naporno, ali, vjerujte mi, isplatilo se!
 


 
Nakon ovog prekrasnog doživljaja od panoramskog pogleda na cijeli Graz, počeo se lagano spuštati mrak, tako da smo se zaputili u kratku šetnju centrom grada i na kraju na večeru prije odlaska doma. Kako je tada počela jače kiša padati, nisam puno imala prilike slikati, pa je u mraku nastalo svega nekoliko slika, ali vjerujem da je i to dovoljno da vam svima mogu predočiti tu ljepotu.







Naravno, i papalo se fino jer inače ne bi mogli izdržati toliko hodanja, šopingiranja, uživanja u Božićnom ugođaju i razgledavanja... Pogledajte samo tu finu salaticu i te boje na tanjuru..."


Ivana, od srca hvala što si podijelila s nama svoje dojmove, fotografije i mnoštvo zanimljivih činjenica o Grazu. Svojim si me riječima nagovorila da i ja otputujem u Graz, nadam se već iduće godine. I naravno, nadam se da će biti još prilike za suradnju :) 

I za kraj, jedna porukica...



0 komentari:

Objavi komentar