2012-06-03

Top 3 kriminalističke serije

Prije nekog vremena, uopće nisam pratila kriminalističke serije već većinom neke ljubavne i humoristične serije odnosno serije kao što su 90210, Gossip Girl itd. No s vremenom mi je takav tip serija dosadio, iako neke pratim i dalje. No razlika je u tome što su mi sad na prvom mjestu kriminalističke serije i neke drame. U ovom članku predstavit ću vam top 3 najbolje kriminalističke serije po mom izboru, od onih koje sam do sad pregledala. S vremenom, kad pregledam još neke, možda opet napravim novu top ljestvicu. Pa krenimo redom...

1. Castle


Ljestvicu bi započela sa serijom koju trenutno pratim i s kojom sam oduševljena. Na žalost sam imala dosta obaveza u zadnje vrijeme i nikako da sve pogledam, ali kad navečer dođem u sobu već znam što ću raditi - gledati Castle. Castle serija ne bi bila toliko dobra da nema glavnih likova Richarda Castlea i Kate Beckett. Njihov odnos me privukao ovoj seriji već od prve epizode, a ne znam da li me koja serija do sad uspjela privući već na temelju prve epizode. Castle je pisac krimića s mnoštvom obožavatelja a Kate je detektivka. Kroz epizode saznajemo i zašto je postala detektivka i kroz što je sve prošla njezina obitelj. 

Castleova kćer u ljubičastoj haljini s lijeve strane, Kate i Castle u središtu, Castleova majka sasvim desno

Serija započinje ubojstvom koje je gotovo savršena kopija ubojstva opisanog u Castleovoj knjizi. Budući da se činilo da je ubojica Castleov obožavatelj, Castle je angažiran na slučaju gdje upoznaje Kate. Ispočetka se čini da Castle jako iritira Kate i da se nikako ne slažu, ali s vremenom se osjeti kemija koja se stvara između njih i to je upravo ono najbolje u ovoj seriji. Meni su zanimljivi i načini na koje rješavaju ubojstva ali definitivno je najbolji onaj humoristični dio serije kad Castle na njemu specifičan način šarmira Kate i stvara joj probleme. No unatoč tome što ju i živcira i ljuti i ne sluša kad mu nešto kaže, već je jasno da će biti nešto između njih. Zaboravila sam spomenuti još i Castleovu kćer Alexis, koja s tatom ima poseban odnos i koja mu ponekad kroz razgovor pomogne u rješavanju slučaja. Uglavnom, Castle je kralj, i bez njega serija ne bi bila to što je. Njegove provale dižu seriju i dijalozi između njega i Beckettice su nešto fenomenalno. U nastavku pogledajte još nekoliko slikica...

 Castle ljuti Kate.. standard..

 Kate "prijeti" Castleu...

 Castle umjesto natpisa "police" nosi natpis pisac :) iako uporno želi biti kao policajac

Castle je htio prisluškivati Kate-in razgovor, naslonivši se na nju, i to mu se obilo u glavu


2. Bones


Još jedna serija slična Castleu, ali opet drugačija na svoj način. Bones mi je bila najbolja prije nego sam otkrila Castlea i također zaslužuje svoje mjesto na ovoj ljestvici. Najvažniji likovi u seriji su forenzična antropologinja Temperance Brennan (koju Booth naziva Bones) i specijalni agent Seeley Booth. Kako to uvijek biva, razvija se ljubav između njih, no prolaze sezone i sezone do trenutka kad oni budu zajedno. Bones radi u institutu Jeffersonian i često surađuje s policijom na rješavanju ubojstava. Ona je najbolja u svom poslu i rješava slučajeve koje drugi ne mogu riješiti jer primjećuje detalje koji drugima promaknu. Kosti su njezina specijalnost i one joj otkrivaju identitet žrtve i samog ubojicu. Njezino otkrivanje tragova duboko u kostima koje su uništene na razne načine je fenomenalna i tu sposobnost ne posjeduje nitko drugi. Booth pak je bivši snajperist, znanost mu je strana i član je FBI-jevog tima koji radi na istragama ubojstava i koji je dobar u ispitivanjima osumnjičenih. 

Bones ima svoj tim znanstvenika koji radi s njim i koje Booth naziva "škiljavcima" iako puno doprinose rješavanju slačajeva. Kad Booth i Bones počinju zajedno raditi, njihov odnos je neobičan, svađaju se oko svega, ne samo poslovno već i privatno, no kemija između njih je unatoč svemu očita. Bones je dosta zatvorena i na neki način gruba osoba i izravno kaže ono što misli, bez da razmisli da bi mogla nekoga povrijediti. No sve je to samo maska jer Bones zna biti i zabavna i jako je predana kad je u pitanje rješavanje slučaja. Angela Montenegro je dio njezinog tima, razvila je program koji u 3D-u prikazuje mjesto zločina i njezina je najbolja prijateljica. Osim nje, u njezinom su timu i Jack Hodgins koji je stručnjak za insekte i koji se oduševi uvijek kad mora ići na teren, kopati po kontejnerima, blatu ili nekom odvratnom mjestu. Tu je i Zack Addy, Bonesin asistent kojeg nazivaju čudom od djeteta. Neću otkrivati što se kasnije s njim dogodilo, no došlo je do velikog preobrata. 

Uglavnom, najbolji dio serije je odnos između Bones i Bootha, jer je Bones osoba koja sve shvaća doslovno i ne zna se kako ponašati kad se nađe među ljudima pa joj u svemu tome pomaže Booth jer on zna kakva je ona uistinu osoba. Kasnije se u seriju uključuje još dobrih likova, poput Lancea, i mogla bih pisati još satima što ih sve čeka i kako će se razvijati ljubav između Bones i Bootha, no već sam i ovako previše otkrila :). Pogledajte još nekoliko slika...

 Bones i Booth na Valentinovo

 Bones se srušila na pod u visokom stupnju trudnoće i zvala u pomoć Bootha koji se prvo htio malo zabaviti

Bones i Booth u cirkusu

 Bones kao Wonder woman a Booth kao ludi znanstvenik


3. The Killing


The Killing je još jedna serija koja kroz sve epizode prati istragu ubojstva djevojke Rosie Larsen. Serija se temelji isključivo na rješavanju ubojstva odnosno u centru priče za sad nema nikakvih ljubavnih zavrzlama između glavnih likova. Iako bi, po mom mišljenju, glavni likovi Sarah Linden i Stephen Holder baš bili dobar par. Linden je policajka odnosno istražiteljica koja je jako predana rješavanju slučaja i radi sve što može kako bi otkrila tko je ubojica. Ima sina Jacka, kojem zbog opsjednutosti poslom ne posvećuje dovoljno vremena i brigu kakvu bi trebala. Holder je istražitelj koji s Linden kao partner radi na slučaju, i koji mi se ispočetka nije sviđao kao lik no s vremenom mi je i on postao drag zbog humora kojim doprinosi seriji i zato je odličan lik. A također se ispostavlja i da je jako dobra osoba, koja je također puno prošla u životu. On Linden naziva svojom BFF (Best Frends Forever) i uvijek se brine za nju. S obzirom da ovdje nije ljubav u središtu priče, najbolji su dijelovi u seriji upravo oni napeti trenuci istrage i preokreti do kojih dolazi. 



Serija je zanimljiva kroz sve epizode, i ono što je najvažnije - napetost ne pada i iz epizode u epizodu sve je veći broj sumnjivaca. Ako i vas zanima tko je taj hladnokrvni ubojica, gledajte seriju skupa sa mnom. Ja se nadam da će u ovoj sezoni otkriti tko je, pa u novoj sezoni krenuti s novom pričom. Baš me zanima da li je ubojica netko jako blizak obitelji Rosie Larsen. Iako svi imaju svoje tajne, prošlost će biti otkrivena.

Nisam do sad pogledala više kriminalističkih serija, Castle trenutno pratim pa je zato i lista nešto kraća. Da li je i na vašoj listi omiljenih serija koja od ovih kriminalističkih serija? Možete li mi možda preporučiti neku drugu kriminalističku seriju? Ili ne volite kriminalističke serije? Uskoro možete očekivati i top ljestvice humorističnih serija i drama koje pratim.



0 komentari:

Objavi komentar