2013-06-11

HyMy by Petra + prvo rođendansko darivanje

Kad sam tek otkrila HyMy by Petra ostala sam oduševljena modnim dodacima koje izrađuje. Stoga sam odlučila tu divnu kreativku predstaviti i vama jer vjerujem da ćete svi kod nje pronaći nešto čime bi mogli osvježiti svoje modne kombinacije. Obavezno posjetite HyMy by Petra Facebook stranicu a u nastavku pročitajte i intervju s dragom Petrom te saznajte kako je sve počelo, koji su njezini planovi za budućnost i kakvo je to ona iznenađenje spremila za vas povodom rođendana bloga :).


Za početak nam reci nešto više o sebi da te malo bolje upoznamo.

Moje ime je Petra, a prezime Šimenić. Imam 21 godinu i studentica sam 3. godine Učiteljskog fakulteta u Osijeku.


Znam da radiš različite modne dodatke i da si s vremenom proširila asortiman ali kako je sve počelo? I kako se sve proširilo, što sve sad radiš?

Sve je počelo jednim bezazlenim  brošem koji sam si napravila za dosadni, crni sako koji je žudio za nekim ukrasom. Kupila sam desetak centimetara materijala i napravila broš u obliku cvijeta. I to je pokrenulo lavinu. Prijateljice, prijateljice prijateljica, poznate i nepoznate žene su htjele cvjetove. Desetak centimetara materijala se pretvorilo u metre. Malo više od godinu dana sam radila broševe, a nakon toga sam krenila izrađivati torbice, a onda su na red došle naušnice. Sada je to sve jedno veliko carstvo ekipe koja je prije spomenuta, a pridružile su se još ogrlice, narukvice, šalovi, ukrasi za kosu, torbice za mobitele, prstenje, privjesci za ključeve, turbani, remenje...Što te inspirira u tvom radu?

Inspiracija je u ovom poslu - SVE. Od mrtve prirode, preko modnih revija, časopisa, knjige.. Zapravo nemam nešto što će me potaknuti na stvaranje. Ideja kada dođe - mora se ostvariti.

Što sve koristiš u svom kreativnom procesu, koje materijale najviše koristiš? Bez kojih alata ne bi mogla zamisliti svoj kreativni rad? Postoji možda neki alat ili materijal s kojim najviše voliš raditi? 

Od materijala u izradi koristim sve i svašta, neki osnovni su: eko koža, alkantara (tzv. brušena koža) su zadužene za torbice, razne plastične perle i metalne podloge stvaraju naušnice, ogrlice, narukvice, privjeske i ukrase za glavu, ostalo su neke vrste pamuka i sličnih materijala.
A najdraži alat? Špicasta kliješta! Nemoguće bi bilo stvarati naušnice, narukvice i ogrlice bez njih.
Kako je jedan krasan hobby postao posao?

U prosincu 2011. godine sam odlučila otvoriti facebook stranicu. Prije nego što sam otvorila stranicu, napravila sam nekoliko modela torbica i naušnica kako bih odmah nešto mogla i ponuditi. Kako sam zbog broševa imala određenu „publiku“, iste te ljude sam pozvala da posjete stranicu, oni su pozvali svoje poznanike i tako je krenilo. Ja sam radila, svaki rad objavljivala, dosta toga se prodalo i eto. Jednostavno je išlo. Ne mogu reći da je bilo teško, vjerovala sam u sebe, točno sam znala što želim ponuditi i ljudi su to prepoznali.


Vjerujem da svaki komad koji napraviš zahtijeva jako puno odricanja i vremena a da uz to imaš i drugih obaveza. Kako se organiziraš da sve stigneš? Dogodi li se nekad da primiš previše narudžbi pa ne stigneš sve napraviti?

U početku je dosta teško bilo organizirati posao i predavanja na fakultetu. Sada je lakše, ipak mi je prioritet fakultet pa se potrudim da sve vezano s njim prvo riješim, a onda se bacam na posao. U posljednje vrijeme je bilo jako puno narudžbi pa su neke i kasnile (isprike curama! :D), ali sve nastojim u dogovoreno vrijeme napraviti. Često se dogodi da kasni materijal pa ne mogu ono što želim napraviti, onda čekam materijal zbog jedne boje i slično, ali to je izvan moje moći tako da treba biti strpljiv. Tu su još problemi s porukama na facebook stranici koje se gotovo jednom tjedno same od sebe obrišu pa sam na sto muka i s tim, ali sve se to riješi.
Imaš li kakve planove za budućnost? Ili možda neostvarene želje? Planiraš li još nešto uvesti u svoju ponudu?

Inače ne volim zavirivati u budućnost. Nekako najviše volim da sve ide polako, nekako sam naučila da onda sve ide kako treba, stvari koje se rade na brzinu nisu uvijek najbolje. A i budući da mi ovo nije jedina životna okupacija, potrebno je tempo uskladiti s ostalim stvarima. Nekih želja i ambicija imam, ali da se ne bih opekla, šutit ću o njima. Možemo pričati o njima kad se ostvare! ;)


Postoji li neka suradnja na koju si posebno ponosna ili neka koju bi željela ostvariti?

Može se primjetiti da surađujem s raznim modelima koji divno prikažu moje stvari, a također surađujem i s modnom dizajnericom Manuelom Lovrenčić čija se odjeća izvrsno uklapa s mojim dodacima. Sve suradnje su mi drage, ne mogu ni jednu posebno izdvojiti. Iz svake je izašlo nešto dobro i svaka je odrađena na kvalitetan način.
Primijetila sam da si jako svestrana, ne ograničavaš se samo na nakit, torbice ili nešto treće već u svojoj maloj kreativnoj radionici stvaraš svašta nešto posebno. No što od svega toga najviše voliš raditi? I za čim je najveća potražnja?

Ne mogu izdvojiti niti jednu stvar koju radim kao onu koju posebno volim. Sve volim jednako raditi, da ne volim, ne bih ni radila. Sve ono što radim, radim kao da bih i ja nosila, sve mi se sviđa i sve mi je drago. Nekada je zaista teško se odvojiti od neke stvari koju napravim. Trenutno se ludi za kompletima narukvica+naušnice u kombinaciji pink i tirkizne boje. Već mi se lagano vrti od tih boja, ne znam više koliko sam takvih kompleta u posljednjim tjednima napravila. Između ostalog, pismo torbice su inače jako tražene, posebno one dvobojne i one sa čipkom. Postoji li neki tvoj rad do sad na koji si najviše ponosna?

Sada kao da si pitala mamu koje joj je dijete najdraže! :P Ma ne mogu niti jednu stvar izdvojiti, sve je to moje, mojih ruku djelo, na svaku sam stvar jednako ponosna.

Jesi li već negdje izlagala svoje radove ili imala priliku predstaviti svoj rad?

Prošle godine sam imala svoju prvu samostalnu reviju u Ivanić Gradu koju je organizirala Udruga moda.mladih iz Ivanić grada, a ove godine sam izlagala na dva osječka sajma koja su nosila naziv Žene za žene. Pripremam se za još neke sajmove u budućnosti, a svakako bi bilo lijepo obići i našu divnu obalu pa da i tamo prikažem svoj rad.
Odakle je došla ideja za ime HyMy by Petra?

Pri odabiru imena za svoje rukotvorine vodila sam se tim da prije svega ima neko značenje, da je pamtljivo i uhu ugodno. Tako sam pretraživala internet i naišla da se na finskom jeziku osmijeh piše hymy. To se izvrsno poklopilo i s činjenicom da su H i M početna slova mojih dviju sestara, Hane i Maje. Tako je nastao HyMy (čita se: haj maj) by Petra.Zašto voliš ovaj posao, što te privuklo kreativnom stvaralaštvu?

Da pitate osobe koje me poznaju odmalena, vjerojatno bi ja za njih bila posljednja osoba koja će se naći u ovim vodama. Nikada nisam pokazivala neku osobitu kreativnost, ali sam bila velika zaljubljenica u plastične ogrlice i narukvice koje sam kao klinka morala obavezno imati na sebi prilikom svakog izlaska iz kuće. Baka mi je kao maloj šivala i štrikala razne komade odjeće, a najviše sam voljela komplete suknjica i majica. I vjerojatno su u svemu tome i geni odradili svoje. Obje bake su na neki način veliki dio svog života provele pred šivaćom mašinom pa je logično bilo da ja nastavim njihovim stopama tj. rukama! 


Kako nastaju tvoje krasne fotografije? Putuješ li puno zbog fotografija? Koliko ti je fotografija općenito bitna u tvom poslu?

Što se tiče fotografija, volim da je ona realna, prikazuje najprije dobro boju tj. nijansu boje i da prikazuje proizvod u cjelosti. Također volim i makro fotografiju koja fantastično prikaže neki detalj nakita! Posebno su mi draga snimanja koja odradim sa modelima i volim fotkati u prirodi. Tako da je zbog toga potrebno pobjeći iz grada, ali ne daleko, 20-ak kilometara od Osijeka ima prekrasne prirode koja služi kao izvrsna pozadina za modnu fotografiju. Ono što ne uspijem fotografirati na modelim, fotografiram u kućnom, improviziranom studiu. Kakva je atmosfera kad sjedneš za stol i počneš stvarati? Odgovara li ti više tišina ili obavezno slušaš glazbu? Ili možda postoji nešto što ti smeta kad si "u elementu"?

Obavezno mora biti TV uključen, dobro je da i glazba svira, uglavnom volim da je buka. Što se tiče stola kao radnog mjesta, to je jedino kada radim za šivaćom mašinom, a kada radim bez mašine, onda me možete pronaći svagdje po kući: na krevetu, na podu, u kuhinji, dnevnom boravku, ma svagdje. Mami sam već lagano počela živce kidati zbog svakodnevne promjene radnog mjesta, ali svaki dan mi odgovara neko drugo radno mjesto pa se ostatak ukućana nekako prilagodi potrebama lude umjetnice.Kako izgleda tvoj kreativni kutak? Je li sve uredno posloženo ili možda vlada kreativni nered?

Apsolutno nered, kreativni, jel. Iako se moj tata ne bi baš s tim izrazom složio. Ali jednostavno ne funkcioniram kada je sve uredno složeno. Svaki put kada posložim materijale, kao da se izgubim, ne mogu ništa pronaći, ne znam gdje šta stoji i dok to pronađem, opet stvorim nered. Tako da je najbolje da se taj nered ni ne sprema. 

Pripremaš li nam kakva iznenađenja sad za ljeto? Možeš li nam otkriti koji detalj?

Hmmm.. Hajde, da ne budem zločesta, otkrit ću vam da za ljeto pripremam jedan komad nakita kojega sam kao klinka obožavala i voljela bih da ga sada kao odrasla osoba opet počnem nositi. To će biti nešto apsolutno nosivo, decentno, ali će svaku ljetnu kombinaciju upotpuniti na pravi način.


Kao velika obožavateljica nakita moram te pitati uživaš li i sama noseći svoj nakit?

Kako sam zbog sebe same krenula u ove vode, bilo bi čudno da ne volim nositi svoj nakit. Nakit oduvijek volim i jednostavno se najbolje osjećam kada imam i najmanji detalj na sebi. Ne mogu se pohvaliti velikim brojem stvari koje sam sebi napravila, ali si po potrebi izradim koji komad. Trenutno mi je najdraža velika bež torba sa zakovicama koja je za fakultet, ali i ostale dnevne potrebe izvrsna prijateljica.


Možeš li nam opisati kako izgleda jedan tvoj dan? Imaš li neku svoju rutinu?

Jutarnji sam tip, tako da moj dan počinje u 6:15, od 8:00 pa do otprilike 13:00 sam na fakultetu, vraćam se kući, odmorim i krećem u posao. Brzo dođe 21:00 sat i spremna sam za krpe. Što se tiče vikenda, uglavnom sve što trebam odradim u subotu tako da nedjelja ostaje za potpuno opuštanje.I za kraj, imaš li možda koji savjet za sve kreativke koje žele krenuti tvojim putem? 

Svima koji žele krenuti u izradu svoga nakita želim poručiti da budete hrabri i sigurni u ono što radite. Vi ste ona osoba koja svima treba pokazati zašto baš vaš nakit trebaju odabrati. Stvorite krug stalnih kupaca koji će vaše stvari nositi s ljubavlju i koji će važne trenutke upotpuniti upravo onim što vi radite. Nemojte da vas obeshrabri more ručnog nakita koje se sada može pronaći na internetu. Budite uvjereni da ste posebni, držite pravac u razvoju ideja i sigurna sam da ćete uspjeti. Ako zapnete, tu sam za savjet i za pomoć!


Sad kad sam vas upoznala s Petrom i s njezinim kreativnim carstvom u kojem nastaju još posebniji modni dodaci, mislim da je vrijeme i za iznenađenje koje smo za vas spremile - kako ja to volim reći, šećer na kraju! Naravno, ovog iznenađenja ne bi bilo da nema naše Petre pa joj se stoga i ovim putem želim zahvaliti za sudjelovanje u darivanju kao i za vrijeme uloženo u naš intervju!

Dakle, o čemu se radi? Petra vam je odlučila pokloniti jednu divnu huremicu uz koju ćete ovog ljeta sigurno biti zamijećene i koja je njoj posebno draga. Kao što znate, radi se o posebnom modnom dodatku za kosu koji krasno izgleda i podiže svaku kombinaciju tako da vjerujem da bi ju svaka od vas voljela imati. Stoga, ako želite upravo vi zablistati ovog ljeta noseći huremicu obavezno pogledajte koja su pravila darivanja!

PRAVILA:

1. Ostavite komentar (ne smije biti anoniman).
2. Nije obavezno, ali bilo bi lijepo da pratite na Facebooku Art on my way i HyMy by Petra kao i blog putem GFC-a. Ako nas pratite preko nekog od ova dva načina, napišite u komentaru preko čega pratite i koji je vaš nadimak/ime - za praćenje preko Facea ili GFC-a dobivate jedan dodatan ulaz u darivanje.
3. Ostavite e-mail adresu u komentaru da vam se mogu javiti u slučaju pobjede.
4. Ako ste u mogućnosti, podijelite obavijest o darivanju na društvenim mrežama.
5. Pobjednica/k će nakon proglašenja imati 48 sati da mi se javi jer u protivnom odabirem novog pobjednika.

NAGRADA:


Darivanje traje do kraja ovog mjeseca, dakle do 30.06.2013. u 23:59 h.

Svima vam želim sreću i nekome će se igranje definitivno isplatiti. Uskoro vas očekuju i nova darivanja - slavlje se nastavlja! <3


0 komentari:

Objavi komentar