2013-07-18

Osjećajte se savršeno u svom tijelu

Osjećati se savršeno u svom tijelu nekima djeluje super jednostavno dok mnogi muku muče s prihvaćanjem svojeg tijela takvim kakvo je. No nismo svi holywoodske zvijezde koje tisuće i tisuće troše na razne preparate i tretmane niti kod fotografiranja nitko ne fotošopira naše fotke do neprepoznatljivosti. Svatko od nas može naučiti par trikova u Photoshopu i stanjiti si trbuh ili noge, pobrisati koju boru, popraviti ten i slično, no to nije to zar ne? Nitko ne voli imati, kako ja to volim reći, bar mislim da nitko ne voli imati u albumu umjetne uspomene. Zato je najvažnije osjećati se dobro u svom tijelu i biti zadovoljan sobom. Možda sad mislite da su to samo riječi ali nisu, moguće je svoje tijelo smatrati savršenim, bez obzira na sitne nedostatke, svatko od nas to može. Da samo jednu stvar dnevno napravimo za sebe, osjećale bi se sto puta bolje nego da tu jednu jedinu stvar ne napravimo. Naravno, ne kažem da je lako, ali je moguće i svaka od nas to može.


Čitala sam nedavno jedan članak u kojem su na tu temu spomenuli i Kim Kardashian i činjenicu da bi se mnoge žene trebale ugledati na nju. O njezinim postupcima i o njenom ponašanju ne bih, jer to nije tema članka, ali morate priznati da žena ima samopouzdanja i da se na kilometar vidi da voli svoje tijelo. A svi znamo da nema tijelo kakvo sve žene sanjaju. Da se vratim članku, Kim je jednom prilikom dala izjavu i rekla da je svjesna svog celulita i da bi bilo dobro da ga nema. Također, svjesna je da nije najskladnije građe i da na nekim dijelovima tijela mora raditi više ali je, očito, svjesna i svojih aduta. Ono što je najvažnije što je rekla, jest da se prihvaća onakvom kakva jest i da ju to čini još snažnijom osobom. Pitate se zašto vam ovo pričam? Jer je to stav kakav se traži. To je razmišljanje kakvo bi svaka od nas trebala usvojiti. Svaka od nas treba prihvatiti svoje sitne nesavršenosti i pretvoriti ih u svoje adute.

Tek kad prihvatimo svoja tijela osjećat ćemo se snažno, samopouzdano i seksi. Neće nam više biti tlaka otići u shopping jer se više iz shoppinga nećemo vraćati frustrirane što nam ništa ne stoji dobro. Neće nam više padati mrak na oči kad se pogledamo u ogledalo. Jasno je da svaka od nas prvo uoči svoje nedostatke umjesto svojih aduta no zbog toga se osjećamo gore. Trebale bi s vremena na vrijeme razmisliti i o onome s čim smo zadovoljne i tako bi shvatile da ima puno stvari zbog kojih se dobro osjećamo. Da bi se osjećale zadovoljno u svojoj koži, ne smijemo se osjećati manje vrijedno od žena koje nemaju sala na trbuhu ili manje vrijedno od žena koje su visoke i bez celulita i slično. Zapamtite, vrijedite isto pa čak i više! A tko zna i s kakvim se one problemima bore? Možda nemaju salo ali imaju neki drugi problem.


Iz svog iskustva mogu reći da i vježbanje utječe na našu vlastitu percepciju. S vremena na vrijeme vježbam, u zadnje sam vrijeme opet malo to zapustila ali sad opet počinjem. Nisam tip osobe koji bi vježbao svaki dan točno sat vremena i točno istim tempom itd. Takvo vježbanje je za mene predosadno, zapadneš u neku rutinu i jednostavno mi se neda. Zato je neki moj plan vježbanja dosta slobodan, mogla bih reći. Sigurno će sad netko reći koje koristi od vježbanja ako ne vježbaš svaki dan i ako ne vježbaš dovoljno dugo i slično, ali ja se time ne zamaram. I da vježbam samo jedan jedini dan u tjednu osjećala bih se bolje u svojoj koži, jer je to ipak nešto što sam napravila za sebe i svoje tijelo. Ukratko, nekad vježbam svaki dan, nekad jednom tjedno. Otprilike vježbam pola sata, nekad manje, nekad više, ali to je onako u prosjeku i većinom je to oko pola sata. Podijelila sam si vježbe u neke tri kategorije - vježbe za noge i stražnjicu, vježbe za trbuh i vježbe za ruke, jer su to područja na kojima želim raditi. I pronašla sam si na netu po par vježbi za svaku tu kategoriju, naravno, popis se ne sastoji od 20 vježbi po kategoriji jer bi to vježbanje trajalo puno duže nego traje sad. Pokušala sam se ograničiti na pet vježbi po kategoriji ali u nekim kategorijama ima i više vježbi, pa kad mi se baš neda radim pet vježbi a kad sam raspoložena radim i više vježbi. Znači, moj plan je fleksibilan i to je za mene ok


I unatoč tome što je fleksibilan, vidim promjene i to me motivira i zbog toga se osjećam sve bolje. Još sam zaboravila spomenuti da između te tri grupe vježbi uvijek idu i kardio vježbe, dakle neki skokovi i slično. Također, nekad vježbanje zamijenim vožnjom na biciklu. Ako mi recimo sat vremena treba do posla i natrag, mislim da je i to nešto. Razmišljam i da nekad vježbanje zamijenim skakanjem vijače. Znači, ja sam tip osobe kojemu treba nešto da razbije svoju rutinu, ne volim uvijek isto i ne volim monotoniju. Zato sve prilagođavam sebi. Malo plesa, rolanja ili neke druge aktivnosti može biti itekako korisno a nije dosadno. Ako si takve aktivnosti ne prilagodite, sigurno nećete dugo izdržati i brzo ćete odustati od svog plana. Vi same najbolje znate što je za vas dobro i što volite, pa zašto onda da se primjerice tjerate na trčanje ako ga ne volite? Sad sam vas malo smorila pričom o svom vježbanju, ako bude zainteresiranih mogu napisati članak s vježbama koje radim pa ću zato sad tu stati. Poanta ove moje priče je u tome da se zbog vježbanja i kretanja osjećam puno bolje i sve sam zadovoljnija svojim tijelom. Nema boljeg osjećaja od onog kad se pogledam u ogledalo nakon kardio vježbe i vidim da mišići rade punom snagom. Dakle, ovo je samo jedan od načina da se osjećate bolje, da zavolite svoje tijelo, budete sigurnije u sebe i da vaše samopouzdanje počne rasti.


Mislite li da je tijelu Jessice Albe ili Shakire savršeno i očajne ste jer vi nemate takvo tijelo? Vjerujte mi, griješite! Ni jedno tijelo nije savršeno, sve je stvar ljudske percepcije i ne smijemo se uspoređivati s drugima. Ako ste u vezi i nezadovoljne ste sobom, ne mislite li i da je vašim boljim polovicama vaše tijelo savršeno takvo kakvo je? Zašto bi netko bio s vama ako nije zadovoljan time kako izgledate? Dakle, nije savršeno tijelo ono bez oblina, svakome je savršeno nešto drugo. Meni je osobno savršeno tijelo s oblinama. Uvijek se divim Jennifer Lopez i ženama poput nje. Možda nemaju najskladnije tijelu ali meni su naprosto predivne. I sama, nikad ne bih voljela imati tijela poput manekenki, jednostavno mi nije ni lijepo ni seksi kad na sve strane vire kosti. Stoga se nemojte opterećivati glupostima, pa što ako imate malo celulita? Upravo vas ti nedostaci čine savršenima i jedinstvenima pa se prestanite kritizirati. Kritiziramo li same sebe nećemo dobiti ništa dobro, bit će nam još gore.



Da bi se osjećali savršeno u svom tijelu, nije samo bitno da budemo zadovoljni svojim tijelom već je važno i da se iznutra osjećamo dobro. Nije bit izgledati savršeno, nego se osjećati savršeno! Da bi se osjećale savršeno, morate shvatiti što vas veseli, čemu se radujete, što vas motivira a što inspirira. Morate odrediti prioritete u životu, shvatiti za što se vrijedi boriti pa se na to usredotočiti. Posvetite li više vremena stvarima koje vas vesele osjećat ćete se sretnije i zadovoljnije i nećete imati vremena za negativne misli. Bit ćete ispunjene i spremne osvojiti svijet.

Slijedeće, ali jednako bitno, jest prestati biti pesimist. Recite mi, jeste li više pesimist ili optimist? Gledate li na život ružičastim naočalama ili uvijek pomišljate na najgore? Budete li loše mislile o sebi, ne mislite li da će i drugi loše misliti o vama? Prošećete li gradom uzdignute glave i zadovoljne sobom, ne mislite li da će vas netko zamijetiti i reći da zračite a da vaše sitne nedostatke ni ne primijeti? Optimizam je kao magnet, jednostavno privlači. Zato se oboružajte pozitivom, budite svjesne da ste lijepe takve kakve jeste i da je ljepota u onome što je drugačije. Lijepe ste jer ste jedinstvene, po nečemu posebne.
Opet, iz iskustva znam i da nas tragedije oblikuju i itekako utječu na naše samopouzdanje. Nije bitno da li vam se to nešto dogodilo u djetinjstvu ili kasnije, možda nedavno, činjenica je da tragedije jako utječu na našu psihu. Ja se sa svojom tragedijom iz djetinjstva još uvijek borim, već sam vam i pisala o tome na blogu, ali ne želim se sažalijevati nego sam rađe sretna što je sve završilo i što sam iz toga izašla kao bolja osoba. Istina je, nakon toga sam izgubila vjeru u mnoge ljude, milijun se puta razočarala, teško se zbližavala s ljudima i otvarala se drugima, no to je bila moja sudbina i tako to prihvaćam. Sve se događa s nekim razlogom i iz svega se može nešto naučiti. I dalje ne shvaćam zašto se nešto takvo dogodilo meni no onda si kažem da kad se to ne bi dogodilo meni, ja danas ne bih bila osoba kakva jesam i ne bi imala neke od voljenih osoba koje imam. Da se to nešto nije dogodilo meni, tko zna kakva bih danas bila i da li bi onda te voljene osobe uopće ušle u moj život. Zato je vrijedilo sve propatiti.


Uz neke sitne promjene nimalo samopouzdanja vrlo će brzo postati izgrađeno samopouzdanje. Naravno, nećete se osjećati super zadovoljno preko noći, ipak treba proći neko vrijeme i trebate raditi na sebi, no najvažnije je da zadržite vjeru u sebe i da znate da ste vrijedni poštovanja i ljubavi. Budite zahvalni za sve ono što imate i pronađite svoj unutarnji mir. Također, prestanite biti perfekcionisti i budite zadovoljni kad nešto dobro napravite, nemojte u svemu i dalje pronalaziti manu. Recite sami sebi da ste to dobro napravili i da ste zadovoljni odlukama koje ste donijeli. Budete li sigurni u sebe, živjet ćete sretan i ispunjen život i osjećati ćete se savršeno! Neće biti osvrtanja u prošlost, nećete žaliti ni za čim i nećete se osjećati nezadovoljno. Nećete imati razloga da se osjećate loše. 


Da malo radimo na pozitivnom razmišljanju, recite mi što smatrate svojim adutima, zbog čega ste posebne i što najviše volite na sebi? Kad mi odgovorite na to pitanje, recite mi i da li se osjećate bolje kad razmišljate na taj način o sebi? Osjećate li se savršeno u svome tijelu? Prihvaćate li svoje tijelo takvo kakvo je ili tek radite na izgradnji svog samopouzdana? Što činite da bi se osjećali bolje, vježbate li ili možda nešto drugo? Posvetite li svaki dan nešto vremena sebi? Što mislite o spomenutom stavu Kim Kardashian? Je li ona dobar primjer žene koja voli svoje tijelo i koja se dobro osjeća takva kakva je, sa svim manama i vrlinama? Što vam je potrebno da bi se osjećale samopouzdano a zbog čega se osjećate loše? Smatrate li postizanje unutarnjeg mira jednako važnim za sreću i da se dobro osjećamo? Jeste li pesimist ili optimist - jeste li primijetili magično djelovanje optimizma? Smatrate li da i tragedije utječu na naše samopouzdanje i na to kako se osjećamo u našim tijelima?

I za kraj... zapamtite <3




0 komentari:

Objavi komentar