2013-07-21

Galette od badema i marelica by M's Bakery

Sa zadovoljstvom vam mogu predstaviti današnju gošću - simpatičnu i dragu Mateju koja se krije iza bloga M's Bakery. Nije tajna da pratim domaće kulinarske blogove a nije ni tajna da obožavam Matejine recepte i ne samo recepte nego i odličnu fotografiju. Ako vas zanima zašto toliko volim njezin blog i zašto sam ju pozvala k sebi u goste, posjetite njezin blog i saznajte kakve sve slastice nastaju u njezinoj kuhinji - uživat ćete, to vam mogu garantirati! 


Da bi ju mogli redovito pratiti, slobodno posjetite i njezinu Facebook stranicu :) Iako ju nisam imala priliku upoznati, sigurna sam da je vedra i vesela osoba, po mnogočemu slična meni - možda je i to jedan od razloga što me svojim člancima prikovala za svoj blog :). Za sad na njenom blogu caruju slatki postovi ali nikad se ne zna, možda je samo pitanje vremena kad će nas iznenaditi i pokojim slanim postom. Do tad, uživajte u još jednom divnom slatkom receptu koji je pripremila za nas i na tome joj od srca hvala <3.

Tijesto:
  • 100 g mljevenih badema
  • 100 g brašna
  • 85 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • dobar prstohvat soli
  • vode koliko je potrebno za zamijesiti tijesto
U zdjeli promiješajte bademe, brašno, šećer i sol, dodajte maslac narezan na kockice, i trljajte prstima dok ne dobijete fine mrvice, žlicu po žlicu dodajte hladnu vodu dok ne zamijesite tijesto.
Oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.


Punjenje:
  • 6-7 marelica
  • sok jednog limuna
  • dvije žlice smeđeg šećera
  • med
  • pola žličice cimeta
  • malo maslaca za rasporediti preko marelica
  • 1 razmućeno jaje za premazivanje
Marelice narežite na kriške, dodajte im sok limuna, šećer i cimet i promiješajte.


Tijesto je dovoljno za jednu veliku galettu ili 4-5 manjih.
Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi, posložite marelice na tijesto, ostavite rub prazan da možete preklopiti tijesto. Tijesto premazati razmućenim jajetom i malo posipati šećerom. Na svaku galettu stavite malo meda i par komadića maslaca, stavite na papir za pećenje.
Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite 20-25 min, ako pećete veliku galettu pecite 40ak minuta.
Poslužite sa kuglicom sladoleda :)


Na kraju vam samo mogu poželjeti dobar tek, u moje i Matejino ime, a njoj još jednom zahvaliti na gostovanju i što je s nama podijelila ovaj krasan recept! Tek toliko da znate, ovo je prvo ali ne i zadnje Matejino gostovanje na blogu, uskoro vas sigurno očekuje još nešto lijepo.

Kad smo tek dogovarale gostovanje, nisam znala kakvu divotu od marelica nam Mateja sprema, moram priznati da sam bila oduševljena kad mi je poslala recept. Kako se vama recept sviđa, jeste li radili nešto slično ili ćete probati napraviti galette po Matejinom receptu? Sviđa li se i vama dodatak sladoleda na galettama? Pratite li M's Bakery blog - ako ne što još čekate?


0 komentari:

Objavi komentar